Τρίτη 17 Μαΐου 2016

REACT: Αντιδρούμε, διεκδικούμε, αλλάζουμε

Την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η εκδήλωση λήξης του προγράμματος REACT - ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ- ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ- ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ- ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, το οποίο υλοποιήθηκε από την PRAKSIS και την CIVIS Plus από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2016.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν από τον Στάθη Μανδαλάκη στοιχεία από τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου και αφορούσε την αποτύπωση του φαινομένου των διακρίσεων στη χώρα μας. Στα τρία (3) γραφεία του REACT σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 441 περιστατικά διακρίσεων, η πλειοψηφία των οποίων αφορούσε σε αποκλεισμό και άνιση μεταχείριση στην εργασία. Οι άνθρωποι που βίωσαν διάκριση ήταν συνήθως αιτούντες/ούσες άσυλο, μετανάστες/τριες, αλλά και έλληνες/ιδες πολίτες που αποκλείονταν από την εργασία λόγω του νομικού τους καθεστώτος, της καταγωγής ή της ηλικίας τους. Στην τηλεφωνική γραμμή, που λειτούργησε για το πρόγραμμα, έγιναν 157 κλήσεις από 13 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας. Οι 67 από αυτές τις κλήσεις αφορούσαν σε καταγγελίες ενώ οι 90 σε ενημέρωση.
stathis react
Οι εξυπηρετούμενοι του προγράμματος, μέσω ατομικών και ομαδικών συνεδριών έλαβαν πλήρη ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη που περιλάμβανε ενημέρωση, συμβουλευτική, καταγραφή των αναγκών τους, διασύνδεση με φορείς και οποιασδήποτε άλλης μορφής αρωγή στο πλαίσιο της ολιστικής παρέμβασης με το οποίο λειτουργεί η PRAKSIS.
Επιπλέον, το REACT σε συνεργασία με το PRAKSIS Employability κατάφερε να αναδείξει την θεσμοθετημένη διάκριση που ίσχυε και απέκλειε τους αιτούντες/ούσες άσυλο από την εργασία και συνέβαλε σημαντικά στην διεκδίκηση του δικαιώματός τους στην εργασία, το οποίο αποκαταστάθηκε πρόσφατα με την ψήφιση του Νόμου 4375/3.4.2016 (άρθρο 71).
Η διευθύντρια προγραμμάτων της Praksis, Αναστασία Φιλιππούση δήλωσε «Κοινή πεποίθηση όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι ο αγώνας κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού συνεχίζεται ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη χρηματοδότηση έληξε. Αυτό είναι ένα στοίχημα για τις δυο οργανώσεις."
natasa react
O Γενικός Διευθυντής της CivisPlus, Δημήτρης Αντωνιάδης τόνισε ότι στο σημερινό περιβάλλον όξυνσης της κοινωνικής ανασφάλειας, η οικονομική κρίση τείνει να μετατραπεί σε κρίση δικαιωμάτων υποθάλποντας την διάσπαση της κοινωνικής συνοχής. «Κομμάτια της Ελληνικής κοινωνίας , ευτυχώς ακόμα μικρά, βρίσκουν άλλοθι στα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν το τόπο μας στους «άλλους». Σε αυτούς που είτε είναι άτομα άλλης εθνικότητας, διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού, ηλικιωμένοι ή με αναπηρία.»
Ο Άγγελος Χατζάκης, υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποίησε την ερευνητική μελέτη, χαιρέτισε την υλοποίηση του προγράμματος προτείνοντας τη μελλοντική δημιουργία ενός ευρύτερου κέντρου υποδοχής αιτημάτων ευάλωτων πληθυσμών.
Η Φαίη Κουτζούκου, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, ανέφερε ενδεικτικά προγράμματα που ολοκληρώθηκαν από τον κύκλο χρηματοδότησης «Είμαστε όλοι πολίτες» και ευχαρίστησε τις οργανώσεις για την άψογη συνεργασία.
maria react
Η Ολυμπία Καμινιώτη, Διευθύντρια Ανάλυσης Αγοράς Εργασίας και Εργασιακών Σχέσεων του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού εξήγησε το ρόλο του ΕΙΕΑΔ στην ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων ως προς την αγορά εργασίας αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίας που προκύπτουν από την ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά.
Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης η Τίνα Σταυρινάκη, Βοηθός Συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, η οποία εξήγησε το πώς οι διακρίσεις και οι διάφορες μορφές βίας αλληλοτροφοδοτούνται καθώς επίσης παρουσίασε μερικά ενδεικτικά στοιχεία του Δικτύου από την πρόσφατα δημοσιευμένη ετήσια έκθεση.
Η Βάνια Νεντέλτσεβα, Υπεύθυνη του τμήματος Μεταναστών του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, επισήμανε τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο χώρο της εργασίας οι γυναίκες, μετανάστριες εργαζόμενες και εστίασε στο γεγονός ότι έχουν αυξηθεί τα ποσοστά ανεργίας στον μεταναστευτικό πληθυσμό
Τέλος η Μαριανέλλα Κλώκα, Υπεύθυνη του τμήματος διεκδίκησης δικαιωμάτων της Praksis, ανέφερε σειρά προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι οργανώσεις, η ελληνική αλλά και η ευρωπαϊκή κοινωνία για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ευάλωτων πληθυσμών.
marianella react
Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

πηγή: www.praksis.gr

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Εκδήλωση παρουσίασης αποτελεσμάτων REACT


Την Πέμπτη 12 Μαϊου 2016, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση παρουσίασης των
αποτελεσμάτων του έργου REACT ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ- ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ- ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ- ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, στην αίθουσα EUROPE
DIRECT, Ακαδημίας 50 και ώρα 12:00.



Το Πρόγραμμα REACT υλοποιήθηκε από τη ΜΚΟ PRAKSIS σε συνεργασία με τη
CIVIS PLUS και χρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία,
στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε Όλοι Πολίτες». Διαχειριστής της
Επιχορήγησης είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.


Στόχος του REACT ήταν η καταγραφή διακρίσεων, η υποστήριξη των ανθρώπων
που έχουν υποστεί διακριτική συμπεριφορά, η παρέμβαση όπου αυτή εμφανίστηκε
αλλά και η συστηματική, επιστημονική μελέτη του φαινομένου των διακρίσεων στη
χώρα μας.


Κατά την υλοποίηση του έργου υποστηρίχθηκαν περισσότερα από 440 άτομα
που είχαν βιώσει άνιση μεταχείριση στην καθημερινότητά τους. Οι περισσότερες
περιπτώσεις διακρίσεων παρατηρήθηκαν στους χώρους της εργασίας, όπου οι
παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζόμενων μεταναστευτικής και όχι μόνο
καταγωγής ήταν συχνό φαινόμενο.


Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της υλοποίησης του έργου,
καθώς και της μελέτης που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκειά του. Επίσης θα
παρουσιαστούν οι πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία οι οποίες σχετίζονται με την
άρση των διακρίσεων στην πρόσβαση στην εργασία για τους αιτούντες άσυλο. Στο
πλαίσιο της εκδήλωσης θα ακολουθήσει συζήτηση με εκπροσώπους οργανώσεων από
κοινωνικές ομάδες που έχουν βιώσει περιστατικά διακρίσεων στην χώρα μας.