Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Συμμετοχή του REACT σε workshop για αιτούντες/ούσες άσυλο χωρίς άδεια εργασίας


Στις 18 Δεκεμβρίου 2015 το γραφείο Αθήνας του REACT παρουσίασε το πρόγραμμα σε workshop που διοργάνωσε το PRAKSIS Employability στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας. Το workshop αφορούσε σε αιτούντες/ούσες άσυλο που δεν διαθέτουν άδεια εργασίας εξαιτίας της υπάρχουσας νομοθεσίας. 


 Αφού αρχικά έγινε παρουσίαση του REACT και συζήτηση για τα είδη διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες/ούσες άσυλο, η νομικός του γραφείου Αθήνας  του REACT, Βίλυ Χατζηγιάννη ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί προκειμένου να σταματήσει η διακριτική αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή τους στην εργασία.



Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Οι παρευρισκόμενοι/ες μοιράστηκαν τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα βιώματά τους κάνοντας τη διαδικασία ιδιαίτερα εποικοδομητική


 Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες έκαναν κύκλο. Η εργασιακή σύμβουλος του PRAKSIS Employability, Μαριάννα Πελέκη, τους ζήτησε να μιλήσουν για τα συναισθήματα και τα εμπόδια που τους προκαλεί ο αποκλεισμός από την εργασία. Οι απαντήσεις των ωφελουμένων γράφτηκαν στον πίνακα. Όλοι και όλες οι συμμετέχοντες πήραν το λόγο και τοποθετήθηκαν. Θυμός, φόβος, ανασφάλεια ήταν μερικές από τις απαντήσεις που έδωσαν, ενώ διέκριναν ότι η αδυναμία να εργαστούν τους δημιουργεί εμπόδια στην καθημερινή τους διαβίωση, αλλά και στην κάλυψη των βασικών τους αναγκών.

Έπειτα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες τις συμμετέχουσες να γράψουν σε ένα μικρό χαρτί τις ευχές τους για το μέλλον. Αυτές συγκεντρώθηκαν και καταγράφηκαν στον πίνακα. Η αλλαγή της νομοθεσίας ήταν μια κοινή ευχή από όλους και όλες, ενώ ακολούθησαν ευχές για εξάλειψη των στερεοτύπων, για αναγνώριση τους ως ισότιμους πολίτες καθώς και πιο πρακτικά ζητήματα όπως η μετάφραση των επίσημων εντύπων σε γλωσσα που να κατανοούν, αλλά και περισσότερες ευκαιρίες για εκπαίδευση.


Το εργαστήρι έκλεισε με μια έκπληξη: Οι συμμετέχοντες θέλοντας να ολοκληρώσουν ευχάριστα την ημέρα μας τραγούδησαν στα ελληνικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια! 

Θα ακολουθήσει ανάρτηση στα αγγλικά με τα αποτελέσματα του εργαστηρίου αναλυτικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου