Τρίτη 26 Απριλίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ'

 Διαβάστε την συνέντευξη που παραχωρήσαμε στην ιστοσελίδα ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ



- κ.Μανδαλάκη ξεκινώντας την συνέντευξη για το έργο “REACT”, θα θέλαμε να μας πείτε πως γεννήθηκε η ιδέα για το έργο αυτό στην Ελλάδα; Ποίες ανάγκες οδήγησαν στη δημιουργία του; 

To REACT αποτελεί συνέχεια των παρεμβάσεων της PRAKSIS σχετικά με την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Αποτελεί την εξέλιξη παλαιότερων δράσεων της Οργάνωσης και σήμερα, σε μια εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματα βάλλονται, απαιτείται συστηματική ενασχόληση με τα ζητήματα διακρίσεων πιο πολύ από ποτέ. Εκτός από το REACT, ηPRAKSIS συμμετέχει ενεργά και στο Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.
 
- Ποιοί είναι οι υπεύθυνοι φορείς υλοποίησης του εν λόγω έργου;
 
Το έργο υλοποιείται από τις ΜΚΟ PRAKSIS (συντονιστής) και CIVIS Plus (εταίρος). Ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015. Χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη.
 
- Ποίος είναι ο σκοπός του έργου “REACT” και ποίες οι ομάδες στόχοι;
 
Το REACT έχει πολύπλευρους στόχους. Αρχικά να καταγράψει περιστατικά διακριτικής μεταχείρισης που έχουν συμβεί στη χώρα μας σε βάρος οποιουδήποτε για οποιαδήποτε αιτία. Έπειτα, στόχος μας είναι να παρέχουμε νομική και ψυχοκοινωνική στήριξη στους ανθρώπους που έχουν βιώσει μια τέτοια συμπεριφορά.

Παράλληλα, σε στενή συνεργασία με το Τμήμα Διεκδίκησης Δικαιωμάτων της PRAKSIS φροντίζουμε ώστε τα δεδομένα που προκύπτουν από την υλοποίηση του έργου να μετατρέπονται σε υλοποιήσιμες προτάσεις πολιτικής προς τις αρμόδιες αρχές ώστε να διασφαλίζεται η άρση μελλοντικών διακρίσεων. Ακόμα, με την ολοκλήρωση του πρώτου έτους λειτουργίας του REACT θα πραγματοποιηθεί και μελέτη του ζητήματος των διακρίσεων ώστε να φωτιστούν ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία που αφορούν στο φαινόμενο αυτό.

Ομάδες-στόχοι του REACT είναι όλες οι ομάδες που συχνά αποκαλούμε ευάλωτες, αυτές δηλαδή που απειλούνται με αποκλεισμό ή άνιση μεταχείριση Άτομα που έχουν υποστεί διακριτική μεταχείριση λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου, ηλικίας, χρώματος, θρησκείας, νομικού καθεστώτος ή εθνικής καταγωγής.
Με λίγα λόγια το REACT στοχεύει να υποστηρίξει κάθε άνθρωπο, που έχει βιώσει για οποιοδήποτε λόγο άνιση μεταχείριση.
 
 
- Τα τελευταία χρονιά η ελληνική κοινωνία βιώνει μια πολύ μεγάλη κρίση σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και ειδικά το τελευταίο διάστημα υπάρχει και το προσφυγικό ζήτημα
Έχετε παρατηρήσει μέσω του έργου “REACT” αν εξ΄αίτιας αυτής της κρίσης, έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα διακρίσεων και ρατσισμού ;
 
Ξεκινώντας από το τελευταίο σκέλος του ερωτήματος, οφείλω να πω ότι παρά την προσφυγική κρίση δεν έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα διακρίσεων και ρατσισμού που καταγγέλλονται στο REACT για δύο λόγους:  
O πρώτος έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά του προσφυγικού πληθυσμού που έμενε στην Ελλάδα μόλις για λίγες μέρες, οπότε δεν έμπαινε στη διαδικασία να υποβάλλει καταγγελίες

O δεύτερος έχει να κάνει με το γενικότερο κλίμα αλληλεγγύης που από την πρώτη στιγμή δημιουργήθηκε και περιόρισε την εμφάνιση κρουσμάτων ρατσισμού και διακρίσεων.

Γενικότερα, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι περιστατικά αντίστοιχα με αυτά που αντιμετώπισε αυτούς τους μήνες το REACT υπήρχαν πάντα στην ελληνική κοινωνία. Η οικονομική κρίση και η ραγδαία άνοδος του ξενοφοβικού και ρατσιστικού λόγου συνέβαλε στην ενίσχυση τους και αυτός ήταν ένας ακόμα λόγος για την δημιουργία του REACT.
 
- Mπορείτε μας δώσετε κάποια παραδείγματα περιστατικών και καταγγελιών από την μέχρι τώρα λειτουργία του έργου;
 
Ως τώρα έχουμε καταγράψει έναν πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων διακριτικής μεταχείρισης στους χώρους της εργασίας. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες που ανήκουν στον μεταναστευτικό πληθυσμό αντιμετωπίζουν πολύ συχνά ανισότητα στις απολαβές, στα δικαιώματα, στην ασφαλιστική κάλυψη αλλά και στην καθημερινή συμπεριφορά. 

Είχαμε περιστατικά στα οποία οι αλλοδαποί εργαζόμενοι έμεναν απλήρωτοι την ώρα που οι Έλληνες συνάδελφοί τους πληρώνονταν κανονικά. 

Άλλα περιστατικά που αφορούν στην εργασία έχουν να κάνουν με την αδυναμία ανθρώπων να βρουν δουλειά είτε γιατί το χρώμα του δέρματός τους δεν είναι «σωστό» είτε γιατί πέρασαν τα 40 και πλέον θεωρούνται μεγάλοι/ες για να εργαστούν.

Στο χώρο της εργασίας όμως, το μεγαλύτερο μέρος διάκρισης που μέχρι τώρα αντιμετωπίσαμε είχε να κάνει με την μέχρι πρότινος ισχύουσα νομοθεσία που απέκλειε πρακτικά τους αιτούντες άσυλο από την εργασία καθώς δυσκόλευε πολύ την έκδοση αδειών εργασίας. 

Σε συνεργασία με το πρόγραμμα PRAKSIS Employability, συγκεντρώσαμε μεγάλο αριθμό απορριπτικών επιστολών, προσπαθήσαμε να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που αποκλείονταν από την εργασία με κάθε τρόπο ενώ ταυτόχρονα θέταμε το ζήτημα προς τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αλλάξει η νομοθεσία.
Με τον Νόμο 4375/3.4.16 καταργήθηκαν οι διατάξεις που περιόριζαν το δικαίωμα εργασίας των ανθρώπων αυτών και άνοιξε ο δρόμος προς την νόμιμη εργασία. Η σημασία αυτής της νομοθετικής αλλαγής γίνεται μεγαλύτερη, αν συνυπολογίσουμε ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη λαμβάνονται μέτρα περιορισμού των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο.

Άλλες περιπτώσεις διακρίσεων που έχουμε αντιμετωπίσει έχουν να κάνουν με την άνιση μεταχείριση σε δημόσιες υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας, με την δυσκολία που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποί μας να ενοικιάσουν σπίτι είτε γιατί δεν είναι έλληνες είτε λόγω της ταυτότητας φύλου τους. 

Υπάρχουν επίσης περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας που έχουν εκδηλωθεί σε δημόσιο χώρο σε βάρος ανθρώπων εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.
 
- Ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας και το πλαίσιο μέσα στο οποίο το “REACT” αντιμετωπίζει τις καταγγελίες για φαινόμενα ρατσισμού και διακρίσεων ;
 
Στο πλαίσιο του REACT λειτουργούν δύο τηλεφωνικές γραμμές για την υποβολή καταγγελίας ή για την ενημέρωση των ανθρώπων.
 (Από σταθερό 800100 1778 και από κινητό 211 0121442)
Επίσης, λειτουργούν τρία γραφεία ενημέρωσης και υποστήριξης για ζητήματα διακρίσεων σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη. 

Από τη στιγμή που υποδεχόμαστε μια καταγγελία για διακριτική μεταχείριση παρέχουμε στον άνθρωπο που την έχει βιώσει ενημέρωση σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο, νομική συμβουλευτική σχετικά με τις δυνατότητες που του δίνει ο νόμος καθώς και ολόπλευρη ψυχοκοινωνική στήριξη αξιοποιώντας το δίκτυο συμμαχικών οργανώσεων και φορέων, για οποιαδήποτε ανάγκη έχει ο άνθρωπος που έρχεται σε επαφή με εμάς.

Έπειτα, σε περίπτωση που ο ίδιος ο ωφελούμενος επιθυμεί να διεκδικήσει νομικά τα δικαιώματά του, παρέχουμε νομική υποστήριξη η οποία μπορεί να είναι συνοδεία, σύνταξη εγγράφων, προσφυγή στις αρμόδιες αρχές.

Για παράδειγμα, σε κάποιες περιπτώσεις όπου προσφύγαμε στην Επιθεώρηση Εργασίας καταφέραμε να βοηθήσουμε ανθρώπους να διεκδικήσουν και να λάβουν χρήματα που τους οφείλονταν από την εργοδοσία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι παρεμβάσεις μας είχαν αποτέλεσμα να εξυπηρετηθούν άνθρωποι οι οποίοι αντιμετώπισαν διακριτική μεταχείριση σε κάποια δημόσια υπηρεσία.

Παράλληλα δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην έγκυρη πληροφόρηση των ανθρώπων που ανήκουν στις ομάδες-στόχου του REACT διοργανώνοντας ομαδικές ενημερώσεις προκειμένου να τους πληροφορήσουμε για τα δικαιώματά τους στην εργασία, στην υγεία, στην εκπαίδευση. 


- Μετά απο τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του συγεκριμένου έργου μπορούμε να μιλήσουμε για κάποια πρώτα αποτελέσματα;
 
Μόλις μέσα σε ένα χρόνο έχουμε καταγράψει και υποστηρίξει περισσότερους από 440 ανθρώπους στα γραφεία του REACT

Έχουμε υποβάλλει καταγγελίες για ζητήματα διακρίσεων που υπέστησαν δεκάδες συμπολίτες μας και έχουμε προβεί σε δεκάδες πράξεις νομικής υποστήριξης. 

Ωστόσο, μεγαλύτερο επίτευγμα της σύντομης ζωής του REACT θεωρούμε την υιοθέτηση από την πολιτεία των θέσεων τόσο του REACT όσο και άλλων φορέων, για την απρόσκοπτη πρόσβαση στην εργασία για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως του νομικού τους καθεστώτος.


- Kλείνοντας κ.Μανδαλάκη, θα θέλατε να μας ενημερώσετε για τις μελλοντικές δράσεις του “RΕΑCT” ;
 
Η περίοδος υλοποίησης του REACT ολοκληρώνεται σύντομα. 

Η επόμενη δράση του REACT θα είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου για την οποία θα ενημερωθείτε μέσω της ιστοσελίδας μας: reactgr.blogspot.gr

Είναι βέβαιο πως οι οργανώσεις που υλοποιούν το έργο θα συνεχίσουν τις δράσεις τους για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν βιώσει ρατσιστική ή διακριτική μεταχείριση
 
 ΠΗΓΗ : ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου